X

Actueel

Conny Giesen
/ Categorieën: Actueel, Nieuws, Woondroom Schiedam

Speciale woongroepen onder druk

'Het is mijn vangnet als het even niet gaat'

Naar aanleiding van de SCP Publicatie 'Net als thuis. Wooninitiatieven opgezet door ouders voor hun kinderen met een beperking' zijn Job, Heleen en Mieke Vink geïnterviewd voor EenVandaag. Een deel van het interview kunt u lezen op de website van EenVandaag 'Speciale woongroepen onder druk: 'Het is mijn vangnet als het even niet gaat'

Heleen Vink (67) en haar man (73) richten ruim 16 jaar geleden de woongroep Woondroom op in Schiedam. Hun zoon Job is autistisch en niet in staat om volledig zelfstandig te wonen. “Om niet te ontsporen heeft hij elke dag begeleiding nodig. Iemand moet hem helpen met zijn persoonlijke verzorging, zorgen dat hij op tijd opstaat en zijn medicatie slikt. Hij heeft hulp nodig met geld en boodschappen doen en iemand moet erop toezien dat hij genoeg beweegt in verband met zijn overgewicht”, schetst zijn moeder Heleen het zorgbeeld van Job. 

Ondanks zijn hulpbehoevendheid komt hij niet in aanmerking voor geld voor langdurige zorg. En een zorginstelling werkte niet voor Job. “Daar heb je vaak geen zeggenschap over de zorg die hij krijgt, of met wie hij op de groep leeft. Bovendien wisselt zo’n groep vaak van samenstelling en dat is niet prettig voor mensen met autisme”, zegt Heleen.

Contact met andere ouders van kinderen met autisme leidt uiteindelijk in 2002 tot de oprichting van een woongroep voor - inmiddels - zeven jong-volwassenen in Schiedam. Met geld uit het persoonsgebonden bugdet van hun kinderen kopen ze gezamelijk zorg en begeleiding in.

Ouderinitiatieven zijn ontstaan om zelf de regie te houden over zorg, of omdat een zorginstelling niet aan de behoeften voldoet. Inmiddels zijn er tussen de 300 en 500 wooninitiatieven van ouders voor kinderen. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed er onderzoek naar en pleit voor meer ondersteuning van deze initiatieven. 

 

 

 

EenVandaag - Speciale woongroepen onder druk

Vorig artikel Ouderinitiatieven erg gewaardeerd, maar staan onder druk
Volgend artikel Privacyreglementen
Printen
4930